Bra fetter, dåliga fetter och kraften av Omega-3
 
I flera år har dietister och läkare predikat att en fettsnål kost är nyckeln till att banta, hantera kolesterol och förebygga hälsoproblem. Men mer än bara mängden fett är det typen av fett du äter som verkligen betyder något. Dåliga fetter öka kolesterol och risken för vissa sjukdomar, medan bra fetter skyddar ditt hjärta och stöder din allmänna hälsa. I själva verket är bra fetter, såsom Omega-3 fetter, viktiga för din fysiska och emotionella hälsa. Alla vill Gå ner i vikt snabbt,och kostkontrollen.se har en lösning.

 


Att förstå fett

Fetter finns i livsmedel från växter och djur. De fyra vanligaste typerna är:
 
Enkelomättade fetter
Fleromättade fetter (inklusive Omega-3)
Transfetter
Mättade fetter
 
Trots vad du kanske har fått höra är inte alla fetter onda i kriget om midjan. Även om kostfetter innehåller 9 kalorier per gram, kan de ha mycket olika effekter på din hälsa och din vikt. ”Dåliga” fetter, såsom transfetter, är skyldiga till de ohälsosamma saker alla fetter har fått skulden för - viktökning, tilltäppta artärer, och så vidare. Men bra fetter såsom Omega-3 har motsatt effekt. I själva verket spelar de hälsosamma fetterna en stor roll i att hjälpa dig hantera ditt humör, stanna på toppen av ditt mentala tillstånd, bekämpa trötthet, och även kontrollera din vikt.
 
Svaret för en hälsosam kost är inte att undvika fettet, det är att ersätta dåliga fetter med goda som främjar hälsa och välbefinnande.

Omättade fetter och oljor
 
Omättade fetter anses vara "bra" fetter och uppmuntras som en del av en hälsosam kost. Att äta mat rik på enkelomättat och fleromättat fett kan förbättra kolesterolhalten i blodet och minska risken för hjärtsjukdomar. Dessa fetter kan också hjälpa till med insulinnivåer och kontrollera blodsockret, vilket kan vara särskilt användbart om du har typ 2-diabetes. Dessa goda fetter inkluderar:
 
Omega-3 fettsyror: Superfett för hjärna och hjärta
Omega-3 fettsyror, en typ av fleromättat fett, spelar en viktig roll i den kognitiva funktionen (minne, problemlösning, etc.) samt känslomässig hälsa. Forskning har visat att de kan:
 
Förebygga och minska symptomen på depression, ADHD och bipolär sjukdom
Skydda mot minnesförlust och demens
Minska risken för hjärtsjukdomar, stroke och cancer
Mildra artrit, ledvärk, och inflammatoriska hudsjukdomar
Stödja en hälsosam graviditet
Hjälp mot trötthet, vässa ditt minne och balansera ditt humör
 
De olika typerna av Omega-3 fettsyror:
 
EPA och DHA - Eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) har mest forskning bakom sig för att backa upp sina hälsofördelar. Båda finns i överflöd i kallt vatten och fet fisk.
ALA - Alfa-linolensyra (ALA) kommer från växter. Studier tyder på att det är en mindre potent form av Omega-3 än EPA och DHA, även om kroppen inte konverterar ALA till EPA och DHA till låga ”kroppskostnad”. De bästa källorna för ALA inkluderar linfrö, valnötter och rapsolja.
 
De bästa källorna till Omega-3
 
Medan de flesta av oss kan få massor av Omega-6 fetter i vår kost, måste vi öka vårt intag av Omega-3 för att upprätthålla ett hälsosamt förhållande mellan 6- och 3-fetter.

 

 http://www.kostkontrollen.se

 

 

12 nov 2015